29 stycznia 2014 r. w Gminny Ośrodku Kultury w Grabowcu odbyły się warsztaty kulinarne „Skarby kulinarne ziemi zamojskiej”, których organizatorem było LGD Ziemia Zamojska z siedzibą w Kornelówce.
W spotkaniu wzięło udział 15 aktywnych pań z terenu gminy, które przygotowały dania pod kierunkiem zamojskiego kucharza, właściciela firmy „Catering” pana Adama Kota. W czasie warsztatów powstały m.in. zupa rybna, klopsiki z sarny, kaczka w pomarańczach, roladki schabowe ze szpinakiem , słodkie rogaliki drożdżowe. Pan Adam zaprezentował również kilka sposobów składania serwetek oraz podpowiedział jak elegancko nakryć stół. Zdradził także kilka kucharskich trików aby potrawy były smaczne, bez używania konserwantów. Po ciekawej pracy odbyła się wspólna degustacja przygotowanych dań. Być może wzbogacą one nasz stół w czasie kolejnych imprez regionalnych.
K. Sawicka