Rozmiar tekstu

WARSZTATY KULINARNE

W dniu dzisiejszym (7 listopada), w Gminnym Ośrodku Kultury w Grabowcu odbyły się warsztaty kulinarne sfinansowane przez LGD Ziemia Zamojska. Mieszkanki naszej gminy przygotowały smaczne i aromatyczne potrawy pod okiem cenionego specjalisty, Pana Marcina Sikory.

Poniżej dzielimy się z Państwem przepisami, które wykorzystano podczas warsztatów.  Zapraszamy do obejrzenia naszej fotorelacji.


Pierś z Gęsi lub kaczki z piernikową kapusta i parowańcem

Składniki marynata do piersi z gęsi:

  • sos teryaki 80 ml
  • miód 2 łyżki
  • imbir swieży siekany 1 łyżka
  • cynamon mielony 1 łyżeczka
  • sok i skórka z 1/2 pomarańczy
  • sól 1 łyżeczka
  • tymianek suszony 1 łyżeczka
  • posiekany czosnek 2 ząbki
  • olej 100 ml


Składniki piernikowa, czerwona kapusta:

  • czosnek 3 ząbki
  • świeża szatkowana czerwona kapusta 500 g
  • mrożone wiśnie 150 g
  • świeża lub mrożona żurawina 100 g
  • zimne masło 2 łyżki
  • miód 4 łyżki
  • cynamon (kora) 2 szt.
  • anyż gwiazdki 2 szt.
  • goździki 1 łyżeczka
  • cynamon mielony 1 łyżeczka
  • kardamon mielony 1/2 łyżeczki
  • świeży, posiekany imbir 1 łyżeczka
  • sok z czarnej porzeczki 100 ml
  • wino z czarnej porzeczki 150 ml
  • cukier do smaku
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • sól do smaku

Składniki parowańce:

  • możesz kupić gotowe lub skorzystać z przepisu na wcinajpolske.pl

Pierś z Gęsi - sposób wykonania:

  1. piersi oczyścić z błon i naciąć skórę w kratkę
  2. wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i zamarynować w niej piersi od strony mięsa i pozostawić na noc w lodówce
  3. piersi wyjąć z marynaty, ale marynaty nie wylewać
  4. piersi smażyć do zimnej patelni od strony skóry by wytopić tłuszcz, gdy tłuszcz się wytopi przelać go do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, a piersi smażyć od strony mięsa do zrumienienia
  5. usmażone piersi przełożyć do naczynia skórą do góry, przykryć naczynie i piec piersi w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 60 minut
  6. 10 minut przed końcem odkryć naczynie, by skóra się zarumieniła

Sposób przygotowania kapusty:

  1. w garnku rozgrzać miód z czosnkiem, goździkami, korą cynamonu, anyżem i imbirem. Gdy miód zacznie się karmelizować dodać kapustę i chwilę przesmażyć
  2. całość zalać sokiem z czarnej porzeczki oraz winem z czarnej porzeczki, dodać cynamon mielony oraz sok i skórkę z połowy cytryny, dusić kapustę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
  3. gdy kapusta będzie na wpół miękka dodać wiśnie i żurawinę i dusić do miękkości pod koniec zwiększając temperaturę by płyn się zredukował
  4. na koniec dodać zimne masło cukier i sól do smaku

Pierogi z bobem

Składniki ciasto:

  • mąka pszenna 1 kg
  • woda ciepła 500 ml
  • śmietana 18% 2 łyżki
  • rozpuszczone masło 60 g
  • sól 1 łyżka
  • koperek świeży, siekany 2 łyżki
  • lubczyk suszony 1 łyżka

Składniki farsz

  • bób gotowany 1 kg
  • boczek wędzony, pokrojony w kostkę 250 g
  • cebula, pokrojona w kostkę 300 g
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • czosnek ząbek 4 szt.
  • majeranek suszony 1 łyżka
  • czosnek suszony 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Sposób wykonania ciasto:

  1. mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
  2. gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą na około 10 minut
  3. gotowe ciasto wałkować i wycinać krążki

Sposób wykonania farsz:

  1. boczek podsmażyć na oleju, dodać cebulę, posiekany czosnek i całość podsmażyć na złoty kolor
  2. bob zmielić na maszynce o małych oczkach razem ze skórą
  3. do bobu dodać podsmażony boczek z cebula i czosnkiem, przyprawy i wymieszać (jeżeli farsz będzie za luźny można dodać odrobinę bulki tartej)
  4. z gotowego farszu lepić pierogi
  5. pierogi gotować w osolonej wodzie

Plince warzywne z wędzonym twarogiem, strogonow wieprzowy z borowikiem

Potrzebny sprzęt: Garnki, deska do krojenia, łyżki, tarka do warzyw obieraczka, miski, noże, patelnia,
Poziom trudności; Łatwy. Czas przygotowania 90 minut Pasujące wino Lekka czarna porzeczka lub Czarna porzeczka

Składniki plince (placki)

  • marchewka obrana 1 szt
  • ziemniaki obrane 3 średni sztuki
  • batat obrany 1 średnia sztuka
  • cukinia 1/2 średniej sztuki
  • jajko 4 szt
  • twaróg wędzony 150 g
  • mąka pszenna 250 g
  • mąka ziemniaczana 5 łyżek
  • sól do smaku
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka pieprz do smaku
  • natka z pietruszki posiekana 3 łyżki
  • olej do smażenia

Składniki strogonow wieprzowy

  • cebula krojona w piórka 100 g
  • marchew krojona w paski 120 g
  • pietruszka krojona w paski 120 g
  • czosnek posiekany w kostkę 3 ząbki
  • polędwiczka wieprzowa krojona w paski 300 g
  • ogórek konserwowy krojony w paski 100 g
  • pieczarki brązowe krojone w plastry 80 g
  • borowik mrożony kostka 100 g
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • cukier do smaku

 

Wyświetleń: 640

Galeria zdjęć

ADRES:

Gminny Ośrodek Kultury w Grabowcu
Rynek 6
22-425 Grabowiec

tel: 84 651 22 38
NIP: 919 000 56 07

E-mail:

 

GODZINY PRACY:

poniedziałek: 8:00 - 16:00
wtorek: 8:00 - 16:00
środa: 8:00 - 16:00
czwartek: 8:00 - 16:00
piątek: 8:00 - 16:00
niedziela (pierwsza i trzecia) : 14:00 - 17:00
Izba Pamięci (w dni ustawowo wolne od pracy)

*Studio nagrań dostępne jest w pozostałym czasie po wcześniejszej konsultacji.

*wynajem sali widowiskowej jest możliwy w pozostałym czasie po wcześniejszej konsultacji.

BIP

Materiały umieszczone na stronie posiadają prawa autorskie.
Kopiowanie bez zgody właściciela jest zabronione.

Autorami zdjęć z lotu ptaka są:
Kamil Pietnowski,
Tomasz Pedowski.