W dniu dzisiejszym (7 listopada), w Gminnym Ośrodku Kultury w Grabowcu odbyły się warsztaty kulinarne sfinansowane przez LGD Ziemia Zamojska. Mieszkanki naszej gminy przygotowały smaczne i aromatyczne potrawy pod okiem cenionego specjalisty, Pana Marcina Sikory.
Poniżej dzielimy się z Państwem przepisami, które wykorzystano podczas warsztatów. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotorelacji.
Pierś z Gęsi lub kaczki z piernikową kapusta i parowańcem
Składniki marynata do piersi z gęsi:
- sos teryaki 80 ml
- miód 2 łyżki
- imbir swieży siekany 1 łyżka
- cynamon mielony 1 łyżeczka
- sok i skórka z 1/2 pomarańczy
- sól 1 łyżeczka
- tymianek suszony 1 łyżeczka
- posiekany czosnek 2 ząbki
- olej 100 ml
Składniki piernikowa, czerwona kapusta:
- czosnek 3 ząbki
- świeża szatkowana czerwona kapusta 500 g
- mrożone wiśnie 150 g
- świeża lub mrożona żurawina 100 g
- zimne masło 2 łyżki
- miód 4 łyżki
- cynamon (kora) 2 szt.
- anyż gwiazdki 2 szt.
- goździki 1 łyżeczka
- cynamon mielony 1 łyżeczka
- kardamon mielony 1/2 łyżeczki
- świeży, posiekany imbir 1 łyżeczka
- sok z czarnej porzeczki 100 ml
- wino z czarnej porzeczki 150 ml
- cukier do smaku
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- sól do smaku
Składniki parowańce:
- możesz kupić gotowe lub skorzystać z przepisu na wcinajpolske.pl
Pierś z Gęsi - sposób wykonania:
- piersi oczyścić z błon i naciąć skórę w kratkę
- wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i zamarynować w niej piersi od strony mięsa i pozostawić na noc w lodówce
- piersi wyjąć z marynaty, ale marynaty nie wylewać
- piersi smażyć do zimnej patelni od strony skóry by wytopić tłuszcz, gdy tłuszcz się wytopi przelać go do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, a piersi smażyć od strony mięsa do zrumienienia
- usmażone piersi przełożyć do naczynia skórą do góry, przykryć naczynie i piec piersi w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 60 minut
- 10 minut przed końcem odkryć naczynie, by skóra się zarumieniła
Sposób przygotowania kapusty:
- w garnku rozgrzać miód z czosnkiem, goździkami, korą cynamonu, anyżem i imbirem. Gdy miód zacznie się karmelizować dodać kapustę i chwilę przesmażyć
- całość zalać sokiem z czarnej porzeczki oraz winem z czarnej porzeczki, dodać cynamon mielony oraz sok i skórkę z połowy cytryny, dusić kapustę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
- gdy kapusta będzie na wpół miękka dodać wiśnie i żurawinę i dusić do miękkości pod koniec zwiększając temperaturę by płyn się zredukował
- na koniec dodać zimne masło cukier i sól do smaku
Pierogi z bobem
Składniki ciasto:
- mąka pszenna 1 kg
- woda ciepła 500 ml
- śmietana 18% 2 łyżki
- rozpuszczone masło 60 g
- sól 1 łyżka
- koperek świeży, siekany 2 łyżki
- lubczyk suszony 1 łyżka
Składniki farsz
- bób gotowany 1 kg
- boczek wędzony, pokrojony w kostkę 250 g
- cebula, pokrojona w kostkę 300 g
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- czosnek ząbek 4 szt.
- majeranek suszony 1 łyżka
- czosnek suszony 1 łyżeczka
- olej do smażenia
Sposób wykonania ciasto:
- mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
- gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą na około 10 minut
- gotowe ciasto wałkować i wycinać krążki
Sposób wykonania farsz:
- boczek podsmażyć na oleju, dodać cebulę, posiekany czosnek i całość podsmażyć na złoty kolor
- bob zmielić na maszynce o małych oczkach razem ze skórą
- do bobu dodać podsmażony boczek z cebula i czosnkiem, przyprawy i wymieszać (jeżeli farsz będzie za luźny można dodać odrobinę bulki tartej)
- z gotowego farszu lepić pierogi
- pierogi gotować w osolonej wodzie
Plince warzywne z wędzonym twarogiem, strogonow wieprzowy z borowikiem
Potrzebny sprzęt: Garnki, deska do krojenia, łyżki, tarka do warzyw obieraczka, miski, noże, patelnia,
Poziom trudności; Łatwy. Czas przygotowania 90 minut Pasujące wino Lekka czarna porzeczka lub Czarna porzeczka
Składniki plince (placki)
- marchewka obrana 1 szt
- ziemniaki obrane 3 średni sztuki
- batat obrany 1 średnia sztuka
- cukinia 1/2 średniej sztuki
- jajko 4 szt
- twaróg wędzony 150 g
- mąka pszenna 250 g
- mąka ziemniaczana 5 łyżek
- sól do smaku
- czosnek granulowany 1 łyżeczka pieprz do smaku
- natka z pietruszki posiekana 3 łyżki
- olej do smażenia
Składniki strogonow wieprzowy
- cebula krojona w piórka 100 g
- marchew krojona w paski 120 g
- pietruszka krojona w paski 120 g
- czosnek posiekany w kostkę 3 ząbki
- polędwiczka wieprzowa krojona w paski 300 g
- ogórek konserwowy krojony w paski 100 g
- pieczarki brązowe krojone w plastry 80 g
- borowik mrożony kostka 100 g
- koncentrat pomidorowy 4 łyżki
- cukier do smaku
Wyświetleń: 640
Galeria zdjęć