Rozmiar tekstu

WARSZTATY KULINARNE Z WYKORZYSTANIEM PRODUKTÓW LOKALNYCH

W piątek 13 września w Gminnym Ośrodku Kultury w Grabowcu odbyły się warsztaty kulinarne, zorganizowane przez LGD Ziemia Zamojska. W spotkaniu udział wzięło 12 osób z terenu gminy Grabowiec. Przepisy dań przygotowywanych przez uczestników przedstawiamy poniżej.


Zrazy hryczane z sosem myśliwskim

  • marchewka tarta 150 g
  • pietruszka tarta korzeń 150 g
  • mięso mielone wieprzowe 1 kg
  • kasza gryczana gotowana 600 g
  • cebula kostka 150 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • lubczyk suszony do smaku
  • czosnek świeży 3 ząbki
  • majeranek tarty do smaku
  • jajka 3 szt
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
  • koperek świeży siekany 2 łyżki
  • natka z pietruszki siekana 2 łyżki
  • boczek wędzony kostka 300 g
  • por krojony w półplastry 400 g
  • śliwki suszone krojone w kostkę 150 g

Sposób wykonania

  • na oleju zeszklić cebulę i boczek, następnie dodać pora i chwilę przesmażyć doprawić do smaku, przełożyć do miski i dodać śliwki do smaku, dodać do smaku lubczykiem, majerankiem pieprzem , pieprzem ziołowym
  • w misce połączyć mięso mielone, kasze, warzywa, jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, lubczykiem, majerankiem i dobrze wyrobić
  • z gotowej masy formować zraziki faszerując farszem z pora i śliwki
  • gotowe zraziki panierować w mące i smażyć na oleju można dopiec w piekarniku

Sos myśliwski, składniki

  • ogórek konserwowy krojony w cienkie paski 150 g
  • cebula krojona w piórka 100 g
  • czosnek siekany 3 ząbki
  • grzyby suszone namoczone krojone w paski 100 g
  • passata pomidorowa 500 ml
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
  • woda
  • natka z pietruszki posiekana 2 łyżki
  • koperek posiekany 2 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • papryka krojona paski 100 g

sposób wykonania

  • na oleju zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać grzyby i chwilę przesmażyć, dodać ogórki konserwowe, paprykę i znów przesmażyć, całość zalać passatą pomidorową oraz odrobiną wody zagotować
  • doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, cukrem, pieprzem i słodką papryką
  • pod koniec dodać natkę i koperek
  • gdy sos będzie za rzadki można zagęścić zasmażką

Polędwiczka wieprzowa pieczona lub smażona z sosem kurkowym

Składniki

  •  Polędwiczka wieprzowa 2 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek suszony do smaku
  • czosnek siekany 3 ząbki
  • pieprz do smaku
  • majeranek do smaku

Sposób wykonania

  • polędwiczkę oczyścić z błon zamarynować w przyprawach (jeśli do smażenia to pokroić w plastry)
  • zamarynowaną polędwiczkę w całości obsmażyć i piec w temperaturze 95 stopni około 40 minut (jeśli plastry to obsmażać każdy plaster w mące)

Sos kurkowy, składniki

  • kurki blanszowane w wodzie z cukrem 200 g
  • cebula kostka 100 g
  • śmietanka 30 % 500 ml
  • śmietana 18% 100 g
  • masło do smażenia
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  •  posiekany koperek

sposób wykonania
na maśle zeszklić cebulę dodać kurki chwilę przesmażyć, całość zalać śmietanką,dodać liść i ziele , chwilę redukować , doprawić do smaku solą , pieprzem, koperkiem i kwaśną śmietaną


Racuchy serowe z morelami zwane "Anielskie ruchańce"

Składniki

  • ser twaróg półtłusty 500 g
  • jajka 4 szt
  • mleko 400 ml
  • mąka 600 – 800 g
  • drożdże 80 g
  • morele suszone siekane w drobną kostkę 200 g
  • cukier puder 120 g
  • skórka z jednej pomarańczy
  • cukier z wanilią 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • żurawina suszona 100 g

Sposób wykonania

  • mleko podgrzać do temp. 40 stopni i rozpuścić w nim drożdże
  • do mąki dodać jajko, cukier, morele, cukier z wanilią, czekoladę, skórkę z pomarańczy, pokruszony twaróg i ser mielony, do całości dodać mleko z drożdżami i wymieszać na gęste ciasto,
  • ciasto odstawić na 20 minut pod przykryciem by podrosło
  • z ciasta smażyć na oleju racuchy

Gruszka karmelizowana

Składniki

  • gruszka krojona w kostkę ze skórą 600 g
  • miód 2 łyżki
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • ekstrakt waniliowy 1 łyża
  • cukier 1 łyżka
  • masło 2 łyżki
  • sok z połowy cytryny

Sposób wykonania

  • Na patelni rozgrzać miód i cukier, dodać pokrojone gruszki i chwilę karmelizować, następnie dodać, sok i skórkę z pomarańczy, sok z cytryny oraz extrakt waniliowy. całość dusić aż płyn zredukuje się o połowę. Następnie dodać zimne masło

 

Wyświetleń: 421

Galeria zdjęć

ADRES:

Gminny Ośrodek Kultury w Grabowcu
Rynek 6
22-425 Grabowiec

tel: 84 651 22 38
NIP: 919 000 56 07

E-mail:

 

GODZINY PRACY:

poniedziałek: 8:00 - 16:00
wtorek: 8:00 - 16:00
środa: 8:00 - 16:00
czwartek: 8:00 - 16:00
piątek: 8:00 - 16:00
niedziela (pierwsza i trzecia) : 14:00 - 17:00
Izba Pamięci (w dni ustawowo wolne od pracy)

*Studio nagrań dostępne jest w pozostałym czasie po wcześniejszej konsultacji.

*wynajem sali widowiskowej jest możliwy w pozostałym czasie po wcześniejszej konsultacji.

BIP

Materiały umieszczone na stronie posiadają prawa autorskie.
Kopiowanie bez zgody właściciela jest zabronione.

Autorami zdjęć z lotu ptaka są:
Kamil Pietnowski,
Tomasz Pedowski.