W piątek 13 września w Gminnym Ośrodku Kultury w Grabowcu odbyły się warsztaty kulinarne, zorganizowane przez LGD Ziemia Zamojska. W spotkaniu udział wzięło 12 osób z terenu gminy Grabowiec. Przepisy dań przygotowywanych przez uczestników przedstawiamy poniżej.
Zrazy hryczane z sosem myśliwskim
- marchewka tarta 150 g
- pietruszka tarta korzeń 150 g
- mięso mielone wieprzowe 1 kg
- kasza gryczana gotowana 600 g
- cebula kostka 150 g
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- lubczyk suszony do smaku
- czosnek świeży 3 ząbki
- majeranek tarty do smaku
- jajka 3 szt
- mąka pszenna do panierowania
- olej do smażenia
- koperek świeży siekany 2 łyżki
- natka z pietruszki siekana 2 łyżki
- boczek wędzony kostka 300 g
- por krojony w półplastry 400 g
- śliwki suszone krojone w kostkę 150 g
Sposób wykonania
- na oleju zeszklić cebulę i boczek, następnie dodać pora i chwilę przesmażyć doprawić do smaku, przełożyć do miski i dodać śliwki do smaku, dodać do smaku lubczykiem, majerankiem pieprzem , pieprzem ziołowym
- w misce połączyć mięso mielone, kasze, warzywa, jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, lubczykiem, majerankiem i dobrze wyrobić
- z gotowej masy formować zraziki faszerując farszem z pora i śliwki
- gotowe zraziki panierować w mące i smażyć na oleju można dopiec w piekarniku
Sos myśliwski, składniki
- ogórek konserwowy krojony w cienkie paski 150 g
- cebula krojona w piórka 100 g
- czosnek siekany 3 ząbki
- grzyby suszone namoczone krojone w paski 100 g
- passata pomidorowa 500 ml
- sól do smaku
- cukier do smaku
- pieprz do smaku
- koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
- woda
- natka z pietruszki posiekana 2 łyżki
- koperek posiekany 2 łyżki
- papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- olej do smażenia
- papryka krojona paski 100 g
sposób wykonania
- na oleju zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać grzyby i chwilę przesmażyć, dodać ogórki konserwowe, paprykę i znów przesmażyć, całość zalać passatą pomidorową oraz odrobiną wody zagotować
- doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, cukrem, pieprzem i słodką papryką
- pod koniec dodać natkę i koperek
- gdy sos będzie za rzadki można zagęścić zasmażką
Polędwiczka wieprzowa pieczona lub smażona z sosem kurkowym
Składniki
- Polędwiczka wieprzowa 2 szt
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- tymianek suszony do smaku
- czosnek siekany 3 ząbki
- pieprz do smaku
- majeranek do smaku
Sposób wykonania
- polędwiczkę oczyścić z błon zamarynować w przyprawach (jeśli do smażenia to pokroić w plastry)
- zamarynowaną polędwiczkę w całości obsmażyć i piec w temperaturze 95 stopni około 40 minut (jeśli plastry to obsmażać każdy plaster w mące)
Sos kurkowy, składniki
- kurki blanszowane w wodzie z cukrem 200 g
- cebula kostka 100 g
- śmietanka 30 % 500 ml
- śmietana 18% 100 g
- masło do smażenia
- liść laurowy 2 szt
- ziele angielskie 2 szt
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- posiekany koperek
sposób wykonania
na maśle zeszklić cebulę dodać kurki chwilę przesmażyć, całość zalać śmietanką,dodać liść i ziele , chwilę redukować , doprawić do smaku solą , pieprzem, koperkiem i kwaśną śmietaną
Racuchy serowe z morelami zwane "Anielskie ruchańce"
Składniki
- ser twaróg półtłusty 500 g
- jajka 4 szt
- mleko 400 ml
- mąka 600 – 800 g
- drożdże 80 g
- morele suszone siekane w drobną kostkę 200 g
- cukier puder 120 g
- skórka z jednej pomarańczy
- cukier z wanilią 2 łyżki
- olej do smażenia
- żurawina suszona 100 g
Sposób wykonania
- mleko podgrzać do temp. 40 stopni i rozpuścić w nim drożdże
- do mąki dodać jajko, cukier, morele, cukier z wanilią, czekoladę, skórkę z pomarańczy, pokruszony twaróg i ser mielony, do całości dodać mleko z drożdżami i wymieszać na gęste ciasto,
- ciasto odstawić na 20 minut pod przykryciem by podrosło
- z ciasta smażyć na oleju racuchy
Gruszka karmelizowana
Składniki
- gruszka krojona w kostkę ze skórą 600 g
- miód 2 łyżki
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- ekstrakt waniliowy 1 łyża
- cukier 1 łyżka
- masło 2 łyżki
- sok z połowy cytryny
Sposób wykonania
- Na patelni rozgrzać miód i cukier, dodać pokrojone gruszki i chwilę karmelizować, następnie dodać, sok i skórkę z pomarańczy, sok z cytryny oraz extrakt waniliowy. całość dusić aż płyn zredukuje się o połowę. Następnie dodać zimne masło
Wyświetleń: 421
Galeria zdjęć